Flexa & Mixa – Läromedlet med tusen möjligheter.
Flexa och Mixa är precis som namnet antyder, ett pedagogiskt arbetsmaterial som är både flexibelt och kan mixas på många sätt. Det är bara att skriva ut, använda som arbetsblad eller klippa, klistra och använda som man vill. Det går också bra att jobba med direkt i datorn eller på en Smartboard.
Det har vuxit fram ur det dagliga arbetet i en särskoleklass för barn med autism och utvecklats under många år.
Nu har jag beviljats produktionsstöd från Specialpedagogiska skolmyndigheten och därigenom fått möjligheten att framställa och sprida det, så alla som önskar kan köpa och använda det i sin undervisning. Det består av ett kopieringsunderlag i fyra delar som ges ut på CD-skivor eller USB-minne. ”Bokstav, ord och bild 1, 2, 3 och 4”.
Flexa & Mixa gör inte anspråk på att vara någon speciell läsinlärningsmetod.
Bildspel på Flexa & Mixa
Flexa & Mixa ”Bokstav, ord och bild” del 1, 2, 3 och 4 finns nu att köpa och kostar 450 kr/del exkl. moms och frakt.
Beställ alla fyra delarna till paketpris 1700 kr exkl. moms och frakt.
Flexa & Mixa är framställt i Word 2007 och kompatibelt med Word 97-2003. Man kan redigera det i sin egen dator.
Här kan du beställa Flexa & Mixa eller ställa frågor.
Historien
Sedan 1993 har jag arbetat ”TEACCH-inspirerat” tillsammans med mina elever. Eftersom TEACCH bl.a. bygger på att eleverna ska få möjlighet att utveckla självständighet, så gällde det att hitta ett sätt, där de kunde jobba själva med bilder, bokstäver och ord, fast de inte kunde rita och skriva.
Lösningen var inplastning, kardborreband och magnettejp!
I början var allt mycket primitivt, men med datorns och plastlamineringsmaskinens hjälp har det blivit både snyggare och bekvämare.
Tanken
Tanken med Flexa & Mixa är att det ska vara ett strukturerat läromedel där allt ovidkommande är ”avskalat”.
Det är särskilt lämpligt för elever med autism i yngre åldrar och i särskolan, men kan med fördel användas av alla som har behov av ett rent och tydligt material.
Naturligtvis kan barn i förskoleklass, de första åren i grundskolan, SVA och modersmålsundervisning, utan några specifika svårigheter, jobba med det också. För meningen är ju, att man ska kunna variera och kombinera det utifrån sina egna elevers behov och möjligheter. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Glada elever
Det som sporrat mig att fortsätta att utveckla materialet och göra mer och mer, är när jag ser glädjen mina elever visar varje gång de får något nytt att jobba med och hur deras utveckling går framåt.
Innehåll
CD-skiva1 (Ca. 280 A4-sidor) Första delen har stora bilder och rejält tilltagna bokstäver, vilket det särskilt lämpligt för små barn, elever på tidigare utvecklingsnivåer i särskolan, samt elever med synnedsättning. ”Bokstav, ord och bild 1” utgår från en bokstav per sida och det är sju varianter till varje till varje bokstav. ”Spelplaner” med fyra rutor med en bokstav i varje, till t.ex. lottospel, som passar till bilderna. ”Två bilder” med och utan textruta har två bilder på liggande sida. Hela alfabetet; versaler och gemener i rutor varför sig. Anteckningslistor för noteringar. Innehållsförteckning med tips och några bilder.
Exempel från Flexa & Mixa 1
CD-skiva 2 Blå (Ca. 130 A4-sidor)
Andra delen har mindre bilder och bokstäver. Kan användas fristående eller som fortsättning till del 1. ”Bokstav, ord och bild 2” utgår från två bokstäver per sida i bokstavsordning. Fem olika varianter till varje bokstavspar. ett avsnitt har ”Blandade bilder” tre bilder utan bokstavsordning med tomma textrutor under varje bild på varje sida, liggande. ”Spelplaner” med sex rutor. ”Småbilder” är mindre varianter av de stora. Alfabetet; versaler och gemener i samma ruta. Anteckningslistor och innehållsförteckning.
CD-skiva 3 Gul (Ca. 185 A4-sidor)
Tredje delen kan användas som en fortsättning på föregående eller fristående. ”Bokstav, ord och bild 3” utgår från tre bokstäver, i bokstavsordning per sida, fem varianter till varje bokstavstrio. Bokstäverna är mindre, men bilderna och textrutorna har samma storlek som i ”Bokstav, ord och bild 2”. Sj,- tj- och j- och k-ljuden (med annan stavning) finns med. ”Blandade bilder”, sex stycken på varje sida (liggande) med med tomma textrutor. ”Småbilder”. ”Dra streck” och ”Följ pilar” där övningar där eleven drar streck mellan ord och bild eller följer pilar och placerar rätt bild eller ord (alt. skriver eller ritar) i den ruta som pilen pekar på. Alfabetet, anteckningslistor och innehållsförteckning.
CD-skiva 4 Grön (Ca. 400 A4-sidor)
Fjärde delen ”Bokstav, ord och bild 4” kan användas som ett komplement till de tre första delarna för, att utöka antalet bilder och ord eller fristående. Två andra typer av stilar finns med. ”Lägga ord” där eleven ”skriver” ord med bokstavsbrickor eller skriver i de tomma rutorna under en bild. I avsnittet ”Bygga meningar” lägger eleven färgade ordbilder på tomma textrutor i motsvarande färger under en händelsebild, så det blir meningar med två, tre och fyra ord, (eller skriver i rutorna). Olika varianter på arbetsblad med tomma rutor för ord och bilder till hela alfabetet och sj-, tj- och k- och j-ljuden med annan stavning (härav det stora antalet sidor på denna skiva). Alfabetet i tre olika stilar. Anteckningslista och innehållsförteckning.